Information om kaninhållning

Före kaninköpet

Alla Barn önskar sig en liten stillasittande, mjuk, lurvig kanin som äter gräs och som ligger i famnen och bara  älskar att gosa. Tyvärr så är sanningen inte riktigt så enkel. En levande Kanin är inte en leksak och det ligger ett ansvar hos både dig och barnen att kaninen får de bra.

Har ni koll på vad reglerna ang kanin bur måtten ligger på?

Tyvärr så är de flesta kaninburar som säljs i djurbutiker ej godkända p.g.a. de är oftast alldeles för små om man väljer en kanin med en vuxen vikt på 3-4kg. Läs gärna på vad som gäller för bur mått för just din vuxenkanin. En hemmabyggd kaninbur är oftast mycket större och rymligare än en färdigmonterad bur och om kaninen själv får välja, vill den gärna ha stora ytor att springa på.

Vad som gäller just din kanins storlek kan du läsa på Jordbruksverket.

Har ni läst på vad en kanin får äta och inte äta?

Läs på vad Kaninerna får äta och inte skall äta, ex. Morötter och äpple är godis och kan leda till fetma för kaninen vid överdosering. Det finns Massor med information om vad kaniner skall äta och undvika att äta på internet. Jag rekommenderar att man läser på så mycket som möjligt innan man hämtar hem sin kanin.  Gå gärna in på Kaninmagazinet där finns massor med bra information. 

Saltsten

Denna mineralsten är inte bra för kaniner. Det kan vara en beroendeframkallande hos en kanin när de flesta saltstenar är smaksatta med ex, äpple. I slutändan skapar det mera problem än nytta, ex njurarna får problem.

Trädsorter

Man kan ge en hel del olika kvistar åt kaniner, bra för både tänder och magar, men det är några trädsorter man skall akta sig för. Man kan torka in blad över vintern som kan ges under vintertiden. Kaniner älskar barken på träd och blad från grenarna och dessa är mycket bra fibrer. Grenar från äpple, päron, björk, bok, hassel, björnbär, gran och hallon är Bra för kaniner och även Gott. 

Björkkvistar: Giftig vintertid! Vänta tills våren då bladen har slagit ut helt innan man ger åt kaniner.

Stenfrukts kvistar: Undvik att ge plommon, körsbär, aprikos m.m. kvistar,


Allmän skötsel, vad är de?

Kaniner behöver få klorna klippt var 3:e-4:e vecka beroende på hur mycket de växer. Detta kan man träna på och kolla på internet hur andra gör. Man skall Aldrig Tvätta kaniner. Detta kan leda till lunginflammation och är väldigt farligt hos unga kaniner. Regn gör ingenting,  men är dom utomhus så se till att kaninen kan söka skydd bort från regnet. Kaniner tvättar ofta sig själv, ibland kan dom behöva få hjälp om ex. bajs fastnar i pälsen. Då är det endast rumpan som skall tvättas under ljummet vatten.

Du kan läsa mer om hur vi gör när vi städar burarna om du klickar här.


En, två eller flera kaniner?

Kaniner trivs att vara tillsammans med andra kaniner, men alla är olika och vissa trivs inte med andra kaniner och det får man som kaninägare acceptera. Bygg gärna burar och hagar så pass stora att kaninen kan dra sig undan till ett lugnt hörn och vila. Skall man ha en hona och en hane i samma bur så kastrera först hanen, vänta 4-6v efter kastrering och skaffa sedan honan. Tar du syskonpar rekommenderar jag dig att ha de åtskilda tills hanen är kastrerad.

Okastrerad hane + Okastrerad hane

Man skall inte ha okastrerade hanar tillsammans. Lagen avråder detta och även uppfödare påminner alltid att kastrera era hanar då de uppnått en könsmogen ålder vi 12 veckor. 2st okastrerade hanar kan ge omfattande skador på varandra med dödlig utgång.

Okastrerad Hane + Okastrerad Hona

2st okastrerade kaniner av båda könen avlar av sig i mängder. Det är alltid bra att kastrera era djur. En hona är dräktig mellan 28-34dagar och en hona kan bli dräktig igen efter ca 30min efter en förlossning så plötsligt står man där med en ny kull inom 30dagar igen om man inte har separerat hanen från honan.

Okastrerad Hona + Okastrerad Hona

Denna kombination går om man skall ha 2 kaniner som man ej vill kastrera. Alla kaniner är som sagt olika och även honor brunstar och går dom tillsammans så kan man se dominantridningar på varandra för att klargöra rangordningen. Det händer oftast att honor brunstar och är skendräktig någon gång under deras livstid. Denna kombination kan gå bra om man har stora ytor. Men kan också bli en del tjafs.

Kastrerad Hane + okastrerad Hona

Även om honan är kastrerad är chansen stor att honan rider på hanen. Detta är det som brukar fungera allra bäst när man har flera kaniner tillsammans. Honor accepterar lättare en hane än annan hona. Är hanen kastrerad blir det inga ungar.

Kastrerad hona + okastrerad hane

Denna kombination är inte heller att rekommendera. Hanen har kavar sin parningslust vilket kan stressa honan mycket. Vissa hanar bryr sig inte. Men ingen kombination jag rekommenderar ändå.

Grupphållning

Kan fungera om man har mycket stora hägn. Här behöver man tänka på att ha flera matstationer samt många krypin och ställen att gömma sig på.


Skvf.se finns massor med bra information. Bland annat om hur en ihopsättning av kaniner kan gå till. Där finns också information om hur du gör för att registrera din kanin. 

Ewa Wallner, Örbyhus
Alla rättigheter reserverade 2020
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång