Informationsblad

Denna information medföljer även kaninen i samband med hämtning.

Grattis till din nya familjemedlem

Du är nu ägare av en fantastisk liten krabat av rasen Dvärgvädur. Kaniner är väldigt sociala djur och lever gärna i par. Det mest optimala är att ha en kastrerad hane och en hona. Två honor kan fungera bra tillsammans om de lever ihop som små och har tillgång till stora ytor. Två hanar däremot är inte att rekommendera

Storlek: Dvärgväduren har en idealvikt som vuxen på 1.4-1.9kg (upp till 2.2kg är ok)

De blir ca 6-8år men kan bli äldre.

Bur: Burens mått för en kanin ska vara minst 0.7 m2. Minsta måttet på kortaste sidan ska vara 60cm och minsta höjd 60cm. Så klart ska kaninen ha så stort som möjligt eller möjlighet att gå ut i koppel. Kaniner blir lätt rumsrena så oavsett om du har den inne eller ute så rekommenderas att ha en låda i hagen/buren. Det är också lag på att buren ska innehålla en sitthylla eller hus. Tips på underlag i buren är spån eller pellets. Kaniner uppskattar också tunnlar och grävlåda.

Mat och vatten ska alltid finnas i buren. Ett tips är att ha höet över toaletten då de ofta bajsar och kissar när de sitter och äter.

Foder och vatten:

Den ska äta sitt vanliga foder som jag skickar med i 3 dagar och sedan blandas försiktigt med den pelletssort ni har tänkt ge den. Kaniner ska inte äta blandningsfoder utan det ges endast som godis! De ska inte ha fri tillgång till mat när den är vuxen, dock alltid fri tillgång på hö. Rekommenderad mängd är 1-2 msk per kilo kroppsvikt per dygn. Dvs en kanin som väger 2 kilo ska ha 2-4 msk pellets per dygn, eller inget alls. Det varierar från kanin till kanin och kaninens storlek, hull och dagliga motion. Första 6 månaderna kan du ge mera. Magen styr mängden. Märker du att kaninen äter lite hö så minska pellets. Håll alltid koll på hullet.

Kaniners tänder växer ständigt och därför är det viktigt att det finns pinnar att gnaga på för att slipa ner tänderna.

Kaninen är van att dricka ur skål. Vill du hellre ha vatten i flaska så ha dubbelt tills du se att kaninen verkligen dricker ur flaskan.

Ge inte kaninen massa smakprover innan den vant sig vid den nya miljön. (Morot & knäckebröd går bra. I små mängder).

Om du ger kaninen grenar med barr på eller maskrosblad så kissar den rött vilket är ofarligt. Det är ett färgämne som passerar genom kroppen.

Det finns sk. blindtarmsbajs/natt bajs som kaninen bajsar. De ska äts upp detta (vet, äckligt :-)) Ser ut som flera lösa pluttar som sitter i hop i en klump.

Det innehåller massor med vitaminer som kaninen behöver. Ibland ser man dessa ändå kvar i buren och då kan det bero på att kaninen får för mycket kraftfoder. Minska då pelletsmängden. Vid långhåriga kaniner kan det också fastna i pälsen. Då kan man med fördel klippa bort lite päls. Detta bajs är alltså helt normalt.

Om din kanin blir sjuk:

Vi rekommenderar alla som skaffar en kanin att ha den försäkrad! Om kaninen blir sjuk så brukar det löna sig. Agria har bra kaninförsäkringar.

Den vanligaste åkomman på kanin är diarré vilket också snabbt kan leda till att kaninen dör om behandling ej sätts in i tid! Diarré beror oftast på fel/skämd kost eller för snabb ändring i foderstaten.

Om kaninen får diarré ska man omedelbart kontakta veterinär för rådgivning!

Små kaniner som nyss lämnat mamman är extra känsliga i avvänjningsfasen, så var försiktig med maten i början. Kaniner kan få sk magstopp. Om man inte får igång kaninens mage fort leder det tyvärr ofta till att kaninen avlider. Sitter din kanin och kurar i ett hörn kan det vara ett tecken på ont i magen. Uppsvälld hård mage är också ett tecken. Se till att den rör på sig och ta kontakt med veterinär. Det finns en hel del självhjälp så läs på om magstopp hos kanin så är du förberedd om olyckan är framme.

Du ska kela med din kanin när ni kommer hem men se till att det är lugnt och skönt runt om där den är och att en i taget håller kaninen och att det framförallt inte förekommer några höga ljud! Undvik att gå omkring och bära på kaninen. Sitt ner på golvet/marken.

Kaninen har nyklippta klor och är nyborstad när du hämtar hem den. Liten borste och klosax är något du behöver ha hemma.

På nätet finns många bra sidor som du kan läsa på. Det finns även en hel del sidor på FB som du kan följa. Där kan man få tips och råd från andra kaninägare.

Har du frågor så kontakta oss gärna för råd, men kom ihåg att det endast är veterinären som kan ge din kanin rätt vård och medicin som kan vara avgörande för din kanins framtid!

OM det inte fungerar med din kanin och du inte kan ha den kvar så kan du alltid höra av dig till oss. Om det finns plats så tar vi tillbaka kaninen kostnadsfritt.

På vår hemsida kallsby-kaniner.webnode.se/ finns länkar till andra bra sidor och även info om kaningården. Vi finns även på Instagram och FB.

Lycka till önskar Källsby Kaniner

Ewa Wallner, Örbyhus
Alla rättigheter reserverade 2020
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång